Sta jij op een kruispunt?

Soms zie je het aankomen, soms niet. Een kruispunt in je werk of je leven. Daar sta je dan, voor een beslissing die de komende periode van je leven beïnvloedt. Welke route kies je, waarom en hoe kleed je het in? Hoe neem je optimaal persoonlijk leiderschap over je (werkende) leven?

Iedereen is op weg

Je bewandelt een weg en die brengt je bij een keuze moment. Misschien zie jij een duidelijk carrièrepad voor je en weet je welke route naar de stip op jouw horizon leidt. Maar misschien ook niet.

Het leven is per definitie vol verrassingen en die komen we onvermijdelijk tegen. Ineens maakt de weg een rare bocht, is je zicht belemmerd en je hooguit kan inschatten wat je verderop te wachten staat. Sommige verrassingen zijn een cadeau, andere zijn pijnlijk en vervelend. 

Lekkere dooddoener

Die laatste verrassingen – de niet zo leuke – zijn wel de meest waardevolle voor je ontwikkeling. Een mes in je rug, een faillissement, een incapabele (mede-)directeur, een management buy out, een onsuccesvolle samenwerking, een reorganisatie. Been there, done that. Mijn hemel, wat was het &*$#yr8 om daar midden in te staan. En wat een prachtige lessen zijn het, achteraf gezien. 

What doesn’t kill you…

…makes you stronger. Het blijken ware levenslessen, waardoor je het volgende kruispunt vanuit een ander perspectief kunt benaderen. Nog zo’n waar cliché: als je de situatie niet kunt veranderen, kun je wel jouw kijk erop veranderen. Maar verandering is een ding. Slechts 2% van de mensen houdt ervan, blijkt uit onderzoek. Laat dat even tot je doordringen. 2% Van ons 7,7 miljarden, omarmt verandering. Hoor jij erbij?

Samen slimmer

Iedereen herkent het kruispunt en het gevoel dat er bij hoort, denk maar eens terug. Of sta je nu op een t-splitsing of zevensprong? Waar je op dit moment ook bent, je herkent het en ook jij hebt er waarschijnlijk vaker dan één keer gestaan. Starend in het midden.

Misschien deed je het alleen, maar met een beetje mazzel had je de moed een professionele metgezel erbij te betrekken. Het proces van richting kiezen is een stuk efficiënter, effectiever en vooral leuker als je je laat coachen. Net als een topsporter zich laat coachen om mentaal te groeien.

Het konijn

Jouw kijk op jouw situatie veranderen, zorgt ervoor dat je weer kunt bewegen in plaats van je het konijn-starend-in-de-koplampen te voelen. En het is fijn als je daarin gesteund wordt. Je leeft tenslotte niet in een vacuüm. Je hebt waarschijnlijk een partner, een gezin, familie en vrienden. En in je werkomgeving zijn er collega’s, leveranciers, klanten en andere relaties. Fijn als zij je steunen, er voor je zijn en met jou meedenken.

Outsider

Steun van jouw mensen is zilver, een outsider’s view (lees een goeie coach) is goud waard bij zo’n proces. Als je samen met je coach op dat kruispunt staat, is dat konijn gevoel zo weg. Als coach zorg ik voor een helder verlichte kruising, zodat je zicht hebt op de wegen en de routebordjes. 

Tip

Tot slot een tip als je er nu midden in zit: denk vooruit. Zie jezelf in de tijd dat dit voorbij is en helder is en ga in het gevoel staan dat dat geeft. Dit gaat namelijk voorbij en dan is je zicht weer helder en je route duidelijk. Tot de volgende bocht of kruising en ook dan ben ik er graag voor je!

Kan ik jou ondersteunen op je kruispunt? Neem vrijblijvend contact met me op.