Anders dan anderen

Het is de eerste keer dat ik een volledig rood profiel zie. Het ziet er wonderlijk uit op papier. Mijn gedachten gaan naar de cliënt die ik nog niet goed ken. Kan ik dit al koppelen aan wat ik van hem zag? Nee, niet in detail daarvoor ken ik hem niet goed genoeg. Ik voel een lichte paniek opkomen, hoe debrief ik dit op een positieve manier? Dawn! Zij heeft dit vast meegemaakt en ik kan vast leren van haar ervaring. 

Same same but different

Samen met Dawn kijk ik naar het bijzondere profiel. Het exact omgekeerde profiel heeft Dawn vaker bij de hand gehad, deze is ook nieuw voor haar. We overleggen uitgebreid wat dit profiel nu eigenlijk betekent en hoe ik dat het beste terug kan koppelen. Het mooie aan de in Zuid-Afrika ontwikkelde tool is de enorme positieve kracht die het heeft. Evenals de positiviteit waarmee de practitioners debriefen, het is a way of life en die past mij uitstekend.

Van vragenlijst tot gesprek

Om die positiviteit op waarde te schatten leg ik uit hoe het werkt. Je beantwoordt een vragenlijst waarbij je zowel moet denken als kleine opdrachten doen. Dat duurt ongeveer 10-15 minuten. Het rapport met resultaten wordt opgemaakt en komt bij mij terecht. Ik bereid de debrief voor waarbij ik met de cliënt het profiel bespreek, de debrief sessie zelf duurt ongeveer 1-1,5 uur.

3 Dimensionaal

Mind Dynamix is een 3D model en belicht brein architectuur uitgaande van drie zijnstoestanden ofwel zones.Dat zijn the integrated zone, the expert zone en the stress zone. Voor de geeks onder ons (zoals ik) is het leuk om te weten dat de tool gebaseerd is op neurowetenschappelijk onderzoek, waarbij de gemyelineerde breinpaden zichtbaar worden die onder voorkeursgedrag liggen, in die zones. Daar zijn ook de Mind Moves op gebaseerd waarmee je door fysieke beweging verandering in je brein teweeg brengt.

Super makkelijk

Als cliënt krijg je een duidelijk model met jouw experts in elke zone teruggekoppeld tijdens de debrief sessie. Er zijn veertien expert gebieden en zoals logica dicteert, heb  je in elk gebied één dominante expert. Soms is die dominantie sterk soms niet, dat hangt van myelinatie en jouw ontwikkeling af. Jouw dominante experts laten zien waar je aangeboren talent ligt. Tegelijkertijd laat jouw profiel zien waar je kracht verliest in stress situaties (stress zone). En dan komen de Mind Moves in beeld waarmee je die kracht kunt ontwikkelen. 

Move your mind

Wat ik geweldig vind is dat de Mind Moves makkelijk, kort en effectief zijn. Het kost je weinig tijd en levert echt direct iets op. De YouTube clips van jouw Mind Moves krijg je na de debrief (net als je profiel) en zijn bijzonder van opzet. Voor elke Mind Move kun je een nulmeting doen. Die oefening krijg je als eerste te zien. Dan volgt de Mind Move, met daarna die eerste oefening weer. Je merkt meteen het effect van de Mind Move, mocht je sceptisch zijn, is dat hiermee getackeld.

Andere tools

Vergelijken is tricky, maar ik doe het toch. Het grootste verschil met andere tools als DISC (met de welbekende kleurcodering) en TMA is hun momentgevoeligheid. Daar heeft Mind Dynamix geen last van. Jouw brein architectuur is ouder dan je persoonlijkheid en een stabiele factor, vergelijkbaar met een fundament. Waneer je serieus je Mind Moves doet, brengt dat wel verandering in je myelinatie van je breinpaden. Of je daarmee van expert wisselt, is de vraag. In enkele gevallen is dat zo, bijvoorbeeld als je dominante expert dichtbij de niet-dominante ligt.

All red

Creatief, innovatief, gevoelig voor toon meer dan inhoud, bigger picture thinker. Heel kort door de bocht zijn dat de steekwoorden die bij een rode expert horen. Mooie eigenschappen en deze client heeft de mazzel dat zijn recessieve experts ook goed ontwikkeld zijn.

Live stream 9 februari om 16 uur

Ik interview Maikel Nijmeijer, Manager Operations bij Vicrea Solutions, over wat zijn Mind Dynamix profiel hem oplevert. Je bent van harte uitgenodigd om te kijken (klik op de link hiervoor) en je vragen te stellen via bonnie@forster.nl!