Alles is anders

De live stream bleek niet live, dus mijn grootste angst werd realiteit: er keek niemand. We hadden het pas door na het interview. Een verkeerde link bleek het euvel. Gelukkig was de opname wel gelukt, dus poste ik de dag erna hoe het zat, veranderde alle linkjes in al mijn posts (pfff) en vertelde wanneer de video eindelijk te zien zou zijn.

YouTube werkt 1

Wat ik niet wist: YouTube werkt. Hard en lang. Als je een laaaange video post, duurt het enkele uren of een dagdeel voor YouTube die laat zien. Ach ja, live was het toch al niet meer en dit kon er nog wel bij. Vol goede moed begon ik aan de ondertiteling. En wat een feest, dat kan YouTube automatisch genereren! Of toch niet? 

Limburgse zang

De automatische ondertiteling zat vol fouten. En niet een beetje, maar echt om de zin. Waar het aan lag? Ik gok mijn Zuid-Limburgse accent en zangerige toon. Beide dingen waarvan ik dacht dat het wel meeviel behalve wanneer mijn emotie om de hoek komt. Ja, ik kan goed boos worden in Limburgse tongval. 

Ik nam aan dat mijn tocht langs Nijmegen (vijf jaar gewoond), IJsselstein (dik een jaar), Nieuwegein (zes jaar) en Almelo (veertien jaar) die vooralsnog eindigt in Bornerbroek (tweeëneenhalf jaar and counting) mijn accent wel iets bijgeschaafd had. Nieuwe ontmoetingen leidden namelijk niet zelden tot de vraag waar ik uit Brabant vandaan kom. Nou, dan ben je als Zuid-Limburgse al een stuk dichter bij de grote rivieren. Ik dacht in elk geval Nederlands te spreken op een niveau waarop YouTube me wel zou verstaan. NOT.

YouTube werkt 2

De ondertiteling werkte ik dus uit met de hand (pfff kwadraat) en toen deed YouTube, op mijn verzoek, de timing. Ik durfde het niet te checken, nog steeds niet. Ik heb het lafjes aan mijn redigeerder gevraagd. Maar zij kon de ondertiteling helemaal niet zien. Nog niet ingeladen en ook hier deed YouTube úren over. Misschien wel een driekwart dag, want er ging een nacht overheen waarin ik niet telkens keek of het al zover was. Je kan ook te ver gaan tenslotte.

Eindelijk was het zover

De video stond erop, met ondertiteling, zelf aan te vinken in je eigen YouTube opties. Weer een YouTube leermomentje voor Bonnie. Het is een inhoudelijk goed verhaal en hoewel er aan mijn interviewtechniek nog te schaven valt, ben ik er tevreden over. Maikel vertelt uitgebreid doch vlot en hij schuwt enige introspectie niet. Dat is ook waarom ik hem uitnodigde. Het is een authentiek, open verhaal geworden, waar we beiden trots op mogen zijn. En de volgende keer? Dan gaan we live. We weten nu hoe het moet.

Met dank aan YouTube voor de leermomenten 😉

Wil jij ook een Mind Dynamix profiel om te ontdekken hoe jouw fundament eruit ziet? Contact me en ik vertel je hoe het proces in zijn werk gaat.