Voor de leiders

Sociale dieren als we zijn, volgen we graag een leider. Waarom? Ik denk dat het cultureel en zelfs biologisch bepaald is. Samen zijn we sterker en het is organisatorisch wel zo handig als één iemand de leiding heeft. Zelfs bij deep democracy. 

We kijken op tegen mensen die authentiek leiderschap in de praktijk brengen. Wij willen namelijk voorbeeldgedrag zien om te kunnen kopiëren. Dat werkt vanaf kindsaan het beste. Geen sterker voorbeeld dan je ouders/verzorgers. Het zorgt voor geluk en trauma.

Talk the talk, walk the walk. Dat. Dat betekent dat jij als leider een grote verantwoordelijkheid draagt. Jij bent een role model, of je dat nu wilt of niet. Het kleeft aan de functie, mensen willen van jou zien wat zij in de praktijk moeten brengen.

Ik heb vaak van dichtbij gezien hoe ontwrichtend het werkt als de top van een organisatie niet zelf doet wat ze predikt. Prachtige missie, leuke visie, mooie waarden. Als medewerker word je er warm van, als sollicitant wil je er werken. Het werkt echter slecht als de top het niet voorleeft. Het verziekt je psychologische klimaat al vrij snel. En mettertijd beïnvloedt het je bedrijfscultuur. Dat omkeren is een hele klus, weet ik uit ervaring.

Leef jij als (mede) leider van een organisatie met verve voor hoe je wil dat de hele organisatie zich gedraagt, denkt en doet? Dan kun je verwachten dat zaken als zelfsturing en een platte hiërarchie goed werken. En nog belangrijker: dat je mensen gelukkig zijn met hun werk en jouw als werkgever. Er is in zo’n organisatie minder noodzaak voor controlemechanismen. Simpelweg omdat er meer vertrouwen in elkaar is. Je gaat samen voor hetzelfde doel.

Authentiek leiderschap betekent dat jij vanuit je hoofd, hart en buik leiding geeft. Dat goed in verbinding bent met jezelf en daardoor met je mensen. Je bent congruent: wat je denkt en voelt, is wat je deelt. Dat is enorm aantrekkelijk omdat het veilig, vertrouwenwekkend en rustgevend is voor je mensen. Zelfs als je boodschappen brengt die niet fijn zijn (daar hoorde ik laatst nog een mooi voorbeeld van).

Voor de volgers

Getalsmatig zijn er meer volgers dan leiders, dat is logisch. Een minderheid van ons heeft  leiderschapskwaliteiten. Of dat nu om maatschappelijk, politiek, commercieel of ideëel leiderschap gaat. Onderzoek toont aan dat 84% van de mensen in de top van Amerikaanse organisaties niet geschikt zijn voor hun rol als leider. Schokkend hoog percentage. Wellicht verschillende de cijfers ietwat, maar ik denk dat het voor Nederland ook aardig klopt. Hoe komen die mensen dan toch op die plek? Nou, omdat ze inhoudelijk expert zijn, het tijd werd voor een promotie, de juiste vrienden hebben of omdat ze zichzelf uitermate goed kunnen verkopen. Ook een talent.

En daar heb je als volger mee te dealen. Jouw organisatietop streeft bepaalde doelen na. In het ideale en meest wenselijke geval staat het organisatiedoel bovenaan jouw leiders’ priolijst. Maar vaak is dat niet zo. Mensen hebben altijd een eigen belang, dus leidinggevenden en executives ook. Alleen een sterke persoonlijkheid voelt zich senang bij het ondergeschikt maken van eigen belang aan het organisatiebelang.

Als je mazzel hebt, word je geleid door een van de leiders die bij die 16% hoort die er voor geboren is. En anders heb je pech, tenzij  je in de positie verkeert dat je er iets aan veranderen kunt. In dat laatste geval: doen! In het eerste geval is het aan jou om er mee om te gaan. Een situatie is je gegeven, hoe jij er mee om gaat is jouw keuze. Houd hierbij de cirkel van invloed in gedachten. Choose wisely.

Hoe je het ook wendt of keert, een fijne werkomgeving is van levensbelang. Dat klinkt overdreven, maar als je het aantal burn outs, overspannen werknemers en mensen die uitvallen mede door werkomstandigheden optelt, schrik je. Elke is er een teveel omdat het simpelweg niet hoeft. Als we de juiste leidinggevenden kiezen en op de juiste plek laten werken. Voor ons werkplezier.

Heb je vragen hierover of wil je meer weten? Neem dan contact met me op.