Nieuws

Leiderschap Teamcoaching

Wat zeggen kernwaarden jou? 

Wat zeggen kernwaarden jou?

Heb jij er wel eens over nagedacht wat de kernwaarden van jouw werkgever voor jou persoonlijk betekenen? Als jij thuis dezelfde waarden in de praktijk brengt als in je organisatie gewenst is, zit je goed. Maar wat als je werkgever een of meer kernwaarden heeft die niet bij jou passen? Of als je werkgever de kernwaarden wel roeptoetert door de hele organisatie en extern, maar niet in de praktijk brengt? Hoe ga je daar als leidinggevende mee om?

Waarden die je kern raken – van boven naar onder

Ik werkte bij een bedrijf waar het buitenlandse hoofdkantoor 5 kernwaarden uitvaardigde. Niet de manier die ik aanraad, want het betekent dat jij je als werknemer mag pogen te verbinden met iets dat je niet zelf bedacht hebt. Dat is altijd even schakelen en daar zijn we niet allemaal even goed in. Met een beetje mazzel sluiten er een of meer bij jouw levensvisie aan. Met een beetje pech denk je ‘wat een onzin, welke idioot heeft dit bedacht?’. Of voel je weerstand alleen al vanwege het feit dat het opgelegd is.

Het grootste nadeel is dat deze werkwijze averechts werkt. Het komt van buitenaf, voelt opgelegd en wordt meestal niet gepraktiseerd door de bedenkers ofwel leiders van de organisatie. En daar gaat mis want -zoals ik eerder schreef- een leider is een voorbeeld voor de mensen die zij leidt. Talk is cheap: monkey see monkey do. Dat geldt voor alle dieren, zo leren we vanaf onze geboorte. Het is letterlijk onze aangeboren leervoorkeur.

Je kunt dit oplossen, maar dat is een ietwat moeizamere weg dan de hieronder genoemde. Herijking is een optie. Check of de kernwaarden nog passen en pas ze aan waar het wringt. Als je ze toch wilt houden, ga dan aan de slag met omgekeerde implementatie. Start op de werkvloer en haal op wat mensen raakt in de gegeven kernwaarden. Laat zien dat wat de top van de organisatie bedacht heeft, allang werkt en beleefd wordt.

Waarden die je kern raken – van onder naar boven

Het mooiste is als een organisatie haar kernwaarden ophaalt op de werkvloer (vergelijk het met grass roots). Een deel van je kernwaarden wordt namelijk al geleefd in je organisatie. Wellicht is een andere formulering of lading nodig, maar gebruik wat er al is. En voeg daar eventueel aan toe als dat nodig is. Dat kun je ook met een herijking doen. Sowieso vind ik het heel logisch dat regelmatig je missie, visie en waarden naast je organisatiedoel legt. Klopt je waarom nog? En hoe je die invult en waarmee je die waarmaakt?

Toch is ook dit niet zonder gevaren omdat je zelden iedereen kunt meenemen in zo’n proces. Probeer dat ook niet te claimen. Juiste de afwijkende meningen en visies zijn een spiegel voor je organisatie. Zeker als ze van binnenuit, van je eigen mensen komen. Use it!

Het grijze gebied

Natuurlijk zit er een heel grijs gebied tussen bovengenoemde extremen. De aanvliegroutes tot een goed passende kernwaarden set zijn divers. Kies er eentje die past bij jullie organisatiecultuur. Wat vinden je mensen fijn, welke werkwijze simuleert hen? Waar word jij blij van? Wat je ophaalt op de werkvloer is wellicht niet alles, misschien heb je meer nodig om je missie en visie waar te maken. Mix dan de opgehaalde informatie met wat jij denkt dat nodig is. En beperk je tot maximaal 3, meer is ongeloofwaardig want niet 100% te ervaren, te beleven en uit te voeren. 

Intern = extern

Wat je wilt bereiken met je kernwaarden is dat ze intern zo geleefd worden, dan dat extern merkbaar is. Eigenlijk wil je dat jouw stakeholders en klanten jullie kernwaarden kunnen noemen. Niet omdat ze die weten, maar omdat ze die ervaren in contact met jou en je mensen.

Dat betekent dat die waarden niet alleen op het werk beleefd worden, maar ook thuis. Wat je thuis belangrijk vindt en doet, dat maak je ook waar op je werk. Waarom? Omdat het onderdeel is van wie je bent. Die kernwaarden maak je moeiteloos en zonder nadenken waar. Daarom is het van onder naar boven werken in het ophaalproces zo belangrijk. Je maakt gebruik van wat er al is en dat is de beste fundering voor een paar mooie kernwaarden.

Wil jij de waarden in jouw organisatie onder de loep nemen, herijken of er gewoon eens over sparren? Bel me voor een afspraak.

E-boeken Leiderschap Work/life balance

Launch e-book | Lancering e-boek (EN)

Ik begin in het Engels als eerbetoon aan mijn Amerikaanse en Britse vrienden. En omdat het over mijn Engelse e-boek gaat. De Nederlandse tekst vind je verder naar beneden.

My e-book on Connection is out

It took some time but here it is, published for everyone to read! Yeay, I’m over the moon happy!

Support

The translation process was a long and winding road. I translated the text myself and then asked for help from my American and British friends. A bit out of my comfort zone as I find asking for help a bit difficult. That is however why the support I got feels ever so valuable. I got great feedback and support for which I’m very grateful. 

& dilemma

But this great support also brought a dilemma. There is, I tell you, a vast difference in the way Americans prefer their texts, compared to the Brits. Which route to choose? I shared this conundrum on my socials and the feedback I took in was: make sure it is you we read in the text. So I mixed the US and UK style to suit me and my message and set out to write a serious and easy to read e-book. I think I succeeded, but you can be the judge of that!

My rocks

The fundament of my support network was formed by my American friend Clint Williamson and my British friend Jeremy Gordon. Clint scrutinised my texts which was immensely helpful for me. Jeremy helped in staying focussed on the context of what I was sharing in this e-book. The finishing touch was made by my friend Marion Klerken (YON) who designed the e-book in such a way it is appealing to see and read. It resulted in Connection as leadership style and growth model for your business

Thanks to all my friends over seas for your support! I hope I did you (and your language) justice.
I wish ya’ll a good read!

Mijn Engelstalige e-boek Verbinding is er

Het duurde langer dan gepland maar Connection is eindelijk gepubliceerd en ik ben er super blij mee!

Support

De vertaling ging niet zonder slag of stoot. Mijn Engels is erg goed dus vertaalde ik Verbinding als geluksbrenger, leiderschapsstijl en groeimodel, zelf. Toen volgde de stap ietwat buiten mijn comfortzone, de hulpvraag. Ik vroeg mijn Amerikaans en Britse vrienden om het concept te lezen en van kritiek te voorzien. De stap uit mijn comfortzone werd goed beloond. Ik kreeg hartverwarmende hulp en goede feedback waar ik enorm dankbaar voor ben.

& dilemma

Het bracht echter ook een dilemma met zich mee. De Amerikaanse voorkeur wijkt af van hoe de Britten liefst een tekst zien. Welke taal moest ik kiezen? Ik deelde mijn dilemma op social media en de belangrijkste feedback was: zorg dat de tekst bij jou past. Het doel was een serieus, makkelijk leesbaar e-boek met Amerikaanse en Britse elementen en passend bij mij en mijn boodschap. Volgens mij is het resultaat geslaagd, maar dat laat ik graag over aan jou.

Mijn steun en toeverlaten

De basis van mijn support netwerk waren Clint Williamson en Jeremy Gordon. Clint fileerde de tekst en Jeremy zorgde ervoor dat ik de context in het oog hield. Van onmisbare waarde. En de kers op de taart kwam van Marion Klerken (YON) die het e-boek ontwierp. Haar werk maakt het aantrekkelijk om te zien en te lezen. Het resultaat is Connection as leadership style and growth model for your business.

Ik ben super dankbaar voor de steun van mijn overzeese vrienden. Ik hoop dat ik hen en hun talen recht doe. Veel leesplezier!

Leiderschap Mind Dynamix Work/life balance

Alles is anders

Alles is anders

De live stream bleek niet live, dus mijn grootste angst werd realiteit: er keek niemand. We hadden het pas door na het interview. Een verkeerde link bleek het euvel. Gelukkig was de opname wel gelukt, dus poste ik de dag erna hoe het zat, veranderde alle linkjes in al mijn posts (pfff) en vertelde wanneer de video eindelijk te zien zou zijn.

YouTube werkt 1

Wat ik niet wist: YouTube werkt. Hard en lang. Als je een laaaange video post, duurt het enkele uren of een dagdeel voor YouTube die laat zien. Ach ja, live was het toch al niet meer en dit kon er nog wel bij. Vol goede moed begon ik aan de ondertiteling. En wat een feest, dat kan YouTube automatisch genereren! Of toch niet? 

Limburgse zang

De automatische ondertiteling zat vol fouten. En niet een beetje, maar echt om de zin. Waar het aan lag? Ik gok mijn Zuid-Limburgse accent en zangerige toon. Beide dingen waarvan ik dacht dat het wel meeviel behalve wanneer mijn emotie om de hoek komt. Ja, ik kan goed boos worden in Limburgse tongval. 

Ik nam aan dat mijn tocht langs Nijmegen (vijf jaar gewoond), IJsselstein (dik een jaar), Nieuwegein (zes jaar) en Almelo (veertien jaar) die vooralsnog eindigt in Bornerbroek (tweeëneenhalf jaar and counting) mijn accent wel iets bijgeschaafd had. Nieuwe ontmoetingen leidden namelijk niet zelden tot de vraag waar ik uit Brabant vandaan kom. Nou, dan ben je als Zuid-Limburgse al een stuk dichter bij de grote rivieren. Ik dacht in elk geval Nederlands te spreken op een niveau waarop YouTube me wel zou verstaan. NOT.

YouTube werkt 2

De ondertiteling werkte ik dus uit met de hand (pfff kwadraat) en toen deed YouTube, op mijn verzoek, de timing. Ik durfde het niet te checken, nog steeds niet. Ik heb het lafjes aan mijn redigeerder gevraagd. Maar zij kon de ondertiteling helemaal niet zien. Nog niet ingeladen en ook hier deed YouTube úren over. Misschien wel een driekwart dag, want er ging een nacht overheen waarin ik niet telkens keek of het al zover was. Je kan ook te ver gaan tenslotte.

Eindelijk was het zover

De video stond erop, met ondertiteling, zelf aan te vinken in je eigen YouTube opties. Weer een YouTube leermomentje voor Bonnie. Het is een inhoudelijk goed verhaal en hoewel er aan mijn interviewtechniek nog te schaven valt, ben ik er tevreden over. Maikel vertelt uitgebreid doch vlot en hij schuwt enige introspectie niet. Dat is ook waarom ik hem uitnodigde. Het is een authentiek, open verhaal geworden, waar we beiden trots op mogen zijn. En de volgende keer? Dan gaan we live. We weten nu hoe het moet.

Met dank aan YouTube voor de leermomenten 😉

Wil jij ook een Mind Dynamix profiel om te ontdekken hoe jouw fundament eruit ziet? Contact me en ik vertel je hoe het proces in zijn werk gaat.

Leiderschap Mind Dynamix Teamcoaching Work/life balance

Live stream jitters

Live Stream jitters

Woensdag 9 februari host ik mijn eerste live stream. Super spannend! Mijn grootste angst is dat er niemand kijkt. Niemand, helemaal niemand… Terwijl ik daar zit met mijn interviewee, ook gênant. Nodig ik je uit, kijkt er niemand naar ons. Ik stel het me voor en de angst vloeit weg. Het zou wel balen zijn, maar hoe erg is het echt?

Leuk leuk leuk

Als ik in dat gevoel van angst ga, lost het als het ware op. Dat is vreemd, zo erg vind ik het kennelijk niet. Uhh, hoe kan dat nou? Dat had ik niet verwacht. Hoe sta ik hier dan echt in? Zoals ik mijn coachees leer, het is een kwestie van perspectief dus vanuit welk perspectief kies ik hier naar te kijken? 

Ik besluit dit positief te bekijken en te omarmen dat dit is hoe mijn gevoel beweegt. Kennelijk vind ik dit zo leuk om te doen, dat het oké is als er niemand kijkt. Hoe kan dat en waar ligt dat aan?

Samenwerken

Het eerste dat in mij opkomt zijn de twee mannen met wie ik dit ga doen: Maikel en Bas. Beide fijne mensen en ik kijk er naar uit om met hen samen te werken die middag. Ik ben dus aan het werk met twee mensen die ik leuk vind. Dat is het grootste deel van de feestvreugde, waarbij andere dingen ietwat verbleken, kennelijk.

Leuk mens 1

Maikel is een oud-coachee bij wie ik maanden geleden een Mind Dynamix profiel afnam, er vanuitgaande dat het hem weinig nieuws zou brengen. Ik vraag me af welke toegevoegde waarde zo’n profiel heeft als je jezelf al goed kent (we deden dit na zijn coaching traject). Vooraf spraken we af dat ik hem ga interviewen over zijn ervaring, voor mijn social media. Inhoudelijk gaan we er pas dan op in en ik ben zeer benieuwd wat hij gaat delen met ons.

Het was een enorm plezier om Maikel te coachen omdat hij intelligent, intuïtief en een aanpakker is: he makes things happen. Doel helder en gaan. Bedachtzaam en onderzoekend, alles meenemend wat hij onderweg tegenkomt. Ik heb minstens evenveel genoten van zijn  proces als hij dat zelf deed, ook bij de moeilijke stukken.

Leuk mens 2

Bas is mijn broertje en digi expert, super techy in mijn ogen, al kijkt hij daar zelf ongetwijfeld met meer bescheidenheid naar. Hij bood aan me te helpen met het organiseren en realiseren van deze live stream. Heel fijn want solo was dit niet gelukt dat weet ik na alle voorbereidingen vrij zeker. En ook hij is fijn om mee samen te werken. We maakten samen mijn website (hij meer dan ik) en als ik vragen op digitaal gebied hebt, he’s got my back – tegen de tijd dat ik hem bel, weet ik niet eens meer dat ik er een heb. Ook hij heeft duidelijk het doel voor ogen en is heerlijk creatief in het oplossen van hordes die hij tegenkomt.

Desalniettemin ga ik wel mijn uiterste best doen om zoveel mogelijk publiek te verzamelen op 9 februari om 16.00 op YouTube. En ja dit is een uitnodiging, ook als je niets met Mind Dynamix hebt, niet (meer) werkt of niks geeft om zelfontwikkeling, persoonlijke groei of authentiek leiderschap. Het wordt sowieso leuk, dus wees welkom.

You lose

Een live stream geeft de mogelijkheid tot direct contact met kijkers en tussen kijkers onderling. Dat is waar ik me op verheug en feitelijk het enige dat verloren gaat als je niet live kijkt. Potentiële kijkers die dat belangrijk vinden, zorgen wel dat ze erbij zijn, toch? Later terugkijken kan sowieso, want het interview met Maikel over zijn kijk op Mind Dynamix blijft beschikbaar op mijn socials (LinkedIn, facebook, Insta en YouTube).

Aaaarch!

Stel dat er toch niemand kijkt. Dan wordt het een leermoment. Dan wil ik weten waarom. Omdat ik niet de juiste doelgroep uitnodigde of mijn marketing campagne off was? Omdat het medium of tijdstip niet klopte of het onderwerp niet interessant genoeg was? Een onderzoekje want alles heeft een reden of zin, al is het de vraag of je dat kan achterhalen. Laten we dus hopen dat jij het interessant genoeg vindt en kijkt. Dan is er in elk geval 1 gezicht waar we een glimlach op kunnen toveren.

Ben erbij

Wees welkom bij mijn interview met Maikel Nijmeijer (Manager Operations Vicrea) om er achter te komen wat een Mind Dynamix profiel nou echt brengt. Aan inzicht en aan praktische bruikbaarheid, wat heb je er aan? We gaan het je vertellen! En interesseert het je niets? Kijk dan gewoon omdat het leuk is, je niets beters te doen hebt en je er altijd iets van opsteekt.

Klik hier om het interview te kijken

Leiderschap Mind Dynamix

Anders dan anderen

Anders dan anderen

Het is de eerste keer dat ik een volledig rood profiel zie. Het ziet er wonderlijk uit op papier. Mijn gedachten gaan naar de cliënt die ik nog niet goed ken. Kan ik dit al koppelen aan wat ik van hem zag? Nee, niet in detail daarvoor ken ik hem niet goed genoeg. Ik voel een lichte paniek opkomen, hoe debrief ik dit op een positieve manier? Dawn! Zij heeft dit vast meegemaakt en ik kan vast leren van haar ervaring. 

Same same but different

Samen met Dawn kijk ik naar het bijzondere profiel. Het exact omgekeerde profiel heeft Dawn vaker bij de hand gehad, deze is ook nieuw voor haar. We overleggen uitgebreid wat dit profiel nu eigenlijk betekent en hoe ik dat het beste terug kan koppelen. Het mooie aan de in Zuid-Afrika ontwikkelde tool is de enorme positieve kracht die het heeft. Evenals de positiviteit waarmee de practitioners debriefen, het is a way of life en die past mij uitstekend.

Van vragenlijst tot gesprek

Om die positiviteit op waarde te schatten leg ik uit hoe het werkt. Je beantwoordt een vragenlijst waarbij je zowel moet denken als kleine opdrachten doen. Dat duurt ongeveer 10-15 minuten. Het rapport met resultaten wordt opgemaakt en komt bij mij terecht. Ik bereid de debrief voor waarbij ik met de cliënt het profiel bespreek, de debrief sessie zelf duurt ongeveer 1-1,5 uur.

3 Dimensionaal

Mind Dynamix is een 3D model en belicht brein architectuur uitgaande van drie zijnstoestanden ofwel zones.Dat zijn the integrated zone, the expert zone en the stress zone. Voor de geeks onder ons (zoals ik) is het leuk om te weten dat de tool gebaseerd is op neurowetenschappelijk onderzoek, waarbij de gemyelineerde breinpaden zichtbaar worden die onder voorkeursgedrag liggen, in die zones. Daar zijn ook de Mind Moves op gebaseerd waarmee je door fysieke beweging verandering in je brein teweeg brengt.

Super makkelijk

Als cliënt krijg je een duidelijk model met jouw experts in elke zone teruggekoppeld tijdens de debrief sessie. Er zijn veertien expert gebieden en zoals logica dicteert, heb  je in elk gebied één dominante expert. Soms is die dominantie sterk soms niet, dat hangt van myelinatie en jouw ontwikkeling af. Jouw dominante experts laten zien waar je aangeboren talent ligt. Tegelijkertijd laat jouw profiel zien waar je kracht verliest in stress situaties (stress zone). En dan komen de Mind Moves in beeld waarmee je die kracht kunt ontwikkelen. 

Move your mind

Wat ik geweldig vind is dat de Mind Moves makkelijk, kort en effectief zijn. Het kost je weinig tijd en levert echt direct iets op. De YouTube clips van jouw Mind Moves krijg je na de debrief (net als je profiel) en zijn bijzonder van opzet. Voor elke Mind Move kun je een nulmeting doen. Die oefening krijg je als eerste te zien. Dan volgt de Mind Move, met daarna die eerste oefening weer. Je merkt meteen het effect van de Mind Move, mocht je sceptisch zijn, is dat hiermee getackeld.

Andere tools

Vergelijken is tricky, maar ik doe het toch. Het grootste verschil met andere tools als DISC (met de welbekende kleurcodering) en TMA is hun momentgevoeligheid. Daar heeft Mind Dynamix geen last van. Jouw brein architectuur is ouder dan je persoonlijkheid en een stabiele factor, vergelijkbaar met een fundament. Waneer je serieus je Mind Moves doet, brengt dat wel verandering in je myelinatie van je breinpaden. Of je daarmee van expert wisselt, is de vraag. In enkele gevallen is dat zo, bijvoorbeeld als je dominante expert dichtbij de niet-dominante ligt.

All red

Creatief, innovatief, gevoelig voor toon meer dan inhoud, bigger picture thinker. Heel kort door de bocht zijn dat de steekwoorden die bij een rode expert horen. Mooie eigenschappen en deze client heeft de mazzel dat zijn recessieve experts ook goed ontwikkeld zijn.

Live stream 9 februari om 16 uur

Ik interview Maikel Nijmeijer, Manager Operations bij Vicrea Solutions, over wat zijn Mind Dynamix profiel hem oplevert. Je bent van harte uitgenodigd om te kijken (klik op de link hiervoor) en je vragen te stellen via bonnie@forster.nl!

Leiderschap Work/life balance

Kunst & cultuur liefde

Kunst en cultuur liefde

Ik ben dol op kunst en cultuur. Niet zo maar dol, echt heel erg dol. Ik dompel mezelf graag onder in een museum, bijvoorbeeld. Want zo voelt het, alsof ik omgeven door de energie van die kunstwerken onderdeel word van hun grotere geheel. Te vaag? Dan maak ik het concreter: ik ben toezichthouder/commissaris bij Oyfo.

Toezichthouder of commissaris?

Er is juridisch en praktisch geen verschil tussen een raad van toezicht en een raad van commissarissen. Voorheen heette je commissaris als je bij een commerciële organisatie in de raad zitting had. En toezichthouder als je datzelfde bij een NGO of stichting deed. Inmiddels is voor de wet commissaris de officiële functiebenaming. Dus hoewel we bij Oyfo ons nog toezichthouder noemen, schrijf ik hier verder over mijn commissariaat.

Hoe beleef ik mijn commissariaat?

Als een verantwoordelijke rol. Ik ben samen met vier collega commissarissen werkgever van de directeur-bestuurder, (strategisch) sparringpartner voor haar en verantwoordelijk voor het en route blijven van de organisatie. 

Onze taak is borgen dat alles wat er rondom en in de organisatie gebeurt haar missie ondersteunt. Het is de belangrijkste taak van de db om die missiegebieden realiseren en het belang van de organisatie voorop stellen. Wij als raad dragen echter de eindverantwoordelijkheid daarvoor.

Makkelijk?

Regelmatig gaat het mis en je hebt vast gehoord van de schandalen bij SNV, Vestia en Volkswagen (dieselgate) waar de raad van commissarissen haar verantwoordelijkheid niet nam. De oorzaak van de ellende is volgens mij altijd hetzelfde. Je laat als commissaris toe dat andere belangen dan die van de organisatie voorrang krijgen. Uiteraard begint dit vaak een (of een aantal) niveautje(s) lager, namelijk bij het bestuur of de directeur.

Echt niet!

Makkelijk is het dus niet en gaat het mis dan ben je aansprakelijk. Hoofdelijk aansprakelijk. Da’s best een risico want je hebt als commissaris een haalplicht. Als je niet op de hoogte bent, heb je je werk niet goed gedaan. Wist je het niet, miste je informatie? Jammer dan! Zelfs als je het redelijkerwijs niet had kunnen weten, had je het toch moeten weten. Het is een positie die je niet zomaar aanneemt, maar waar je goed over na moet denken.

Leuk?

Ja, want dat risico maakt het juist een zeer bevredigende rol. Ik ben er trots op dat ik een bijdrage aan Oyfo lever. Aan haar toekomstbestendigheid en aan het vervullen van haar missie. Het is ook een dankbare rol zeker in de kunst & cultuur sector. En het is last but not least ook leuk om dit te doen in een team dat objectief en onafhankelijk ten opzichte van elkaar en de organisatie moet opereren. Het is een bijzonder soort samenwerking met professionaliteit hoog in het vaandel gebaseerd op kritisch, gezond verstand en vertrouwen.

Energiegever

Voor mij is het een energiegever. Ik zie uit naar de vergaderingen, akker graag de documenten door en geniet van het sparren, het in en uitzoomen tijdens de vergaderingen. Het is een cadeautje om welke organisatie dan ook door een commissaris bril te mogen bekijken en ervaren. Het is een positie waar niet veel mensen staan en ook dat maakt het bijzonder.

Solo cultuur tripjes

Parijs, Madrid en Athene bezocht ik afgelopen jaren (pré COVID) om te genieten van al het moois dat zij bieden. Een ontdekkingsreis langs en in architectuur, ruïnes van eeuwenoude prachtige gebouwen – ouwe rommel, zoals ik het liefkozend noem – en musea waar je dagen in kunt dwalen of juist niet. Het is optimaal genieten. Het voelt empowering om solo zo’n trip van een paar dagen te doen. De totale vrijheid om te bingen wat, wanneer en waar je wilt, is ge-wel-dig. Ik kom als herboren thuis bij mijn partner, vier kinderen, stiefvolwassenkind en alle dieren. Dat klinkt wellicht dramatisch maar zo is het! Vol energie, fris en fruitig door de unieke combi van solo zijn en kunst & cultuursnuiven.

Meer weten over strategisch sparren of het combineren van werk en privé? Neem dan contact met me op.

Leiderschap

Get inside you brain

Get inside your brain

Jezelf beter begrijpen om makkelijker, gelukkiger, gezonder kortom beter in het leven te staan. Dat is waarom ik in mijn brein architectuur dook. Je brein architectuur vormt zich vóór je persoonlijkheid zich vormt. Dat vond ik een bijzonderheid. En nu ontwikkel ik er met Dawn een workshop over voor de jaarlijkse EMCC conferentie.

European Mentoring and Coaching Counsil

EMCC is een internationale beroepsorganisatie voor coaches en mentoren. Omdat ik lid ben van hun Nederlandse onderdeel NOBCO (Nederlandse Orde van BeroepsCOaches), ben ik automatisch lid van EMCC. En zag ik hun oproep voor sprekers voor hun online conferentie in juni dit jaar. 

Coop

Die conferentie heeft als thema een vraag: United in Harmony? Dat vind ik mooi: geen stelling, maar een vraag en eentje die behoorlijk actueel is. In hun oproep voor sprekers vroegen ze om (voor hen) nieuwe sprekers met een innovatieve invalshoek, gekoppeld aan diversiteit. Ik dacht meteen aan een Nederlands/Zuid-Afrikaanse coop met Dawn!

Dawn K

Dawn Klatzko is een Zuid-Afrikaanse collega coach/trainer en expert op Mind Dynamix gebied. Ik vroeg haar of ze dit samen wilde doen en ze was meteen enthousiast! Vol goede moed stapten we het aanmeldingsproces in. Lekker heen en weer tikken van teksten en ideeën en uiteindelijk een solide aanvraag de deur uit doen. Dat sparren was al een feestje en nu is het afwachten of we daadwerkelijk aan de slag mogen.

Waarom doen we dit?

Wij hebben een missie: mensen coachen om dichter bij zichzelf te komen. Een betere verbinding met jezelf is de basis voor alles. Voor je gezondheid, voor je zelfvertrouwen, voor jezelf zijn, voor het inzetten van je talenten, voor je relaties met anderen, kortom voor je beste leven leiden. En hoe doe je dat? Door jezelf  te kennen en dat is een ontwikkeling die nooit ophoudt. In managementtermen, jij zit in een continu verbeterproces.

Wat levert het jou op?

Zelfkennis. Inzicht in je brein architectuur levert inzicht op in je talenten. Het laat ook zien welke kracht en kunde je in stresssituaties verliest. En het biedt korte, simpele en effectieve oefeningen om die ‘uitval’ te verbeteren (MindMoves). 

Live stream op 9 februari

Als jij meer wilt weten over de praktijk van zo’n profiel, de vragen die je krijgt, de uitleg bij je resultaten,eventuele oefeningen die jouw ontwikkeling steunen en het in de praktijk beleven van het ontvangen inzicht, kijk dan naar mijn interview met oud-coachee Maikel Nijmeijer. Om 16.00 start de live stream en het adres volgt later hier en via mijn socials.

Wees welkom in de wereld van jouw brein!

Wil je liever persoonlijk contact? Bel of mail me 06 48 20 91 22, bonnie@forster.nl.

Leiderschap

Een goede start in 2022!

Een goede start in 2022

Daar ben je dan, in weer een nieuw kalenderjaar! Ik ben dit jaar gestart in de tuin onder de sterrenhemel met hier en daar een siervuurwerkje aan de horizon. Met het hele gezin zaten we met een drankje in de hand in onze jacuzzi, 38 graden, warm zat, neusjes in de koele avondlucht. Het was een feestje. Ik gun je dat jouw start dit jaar net zo fijn was. 

Voornemen vs besluit

Ik houd niet van voornemens, wel van besluiten. Een voornemen voelt voor mij te vrijblijvend. Teveel als iets waar je makkelijk onder uit kunt als het toch niet zo leuk/fijn/handig/leerzaam/planbaar/etc. blijkt als je dacht. Een besluit voelt als iets waar je 100% achter staat en moeilijker omkeerbaar is. Uiteindelijk zit dit in mijn hoofd. Je committeert je aan een doel of je dat nu een voornemen of besluit noemt. 

Hoe groot is je intentie?

En daar komt jouw intentie om de hoek. Je intentie is leidend bij het halen van je doel. En daar zit de crux. Je kunt starten met de juiste intentie en onderweg verdwalen in afleidende gedachten. Hoe helder je doel ook is, het is een must om je er intentioneel sterk mee te verbinden. Ben of doe je dat niet? Dan ben je kansloos. Je gaat dit doel niet bereiken.

Wat is jouw doel?

Je hebt, net als ik, ongetwijfeld een aantal doelen die je dit jaar wilt waarmaken. Stippen op je horizon waarvan je de vervulling voor je ziet. Als je meer dan één doel hebt, vallen er vaak een aantal af tijdens het jaar. Soms omdat ze minder belangrijk worden of niet meer passen. Soms worden ze ingeruild voor andere doelen of aangepast. Dat mag. Ontwikkeling en voortschrijdend inzicht zijn prachtige tools.

Prioriteit

Dat gezegd hebbende, is het wel fijn als je een deel van je doelen daadwerkelijk realiseert. Het prioriteren van je doelen helpt je hierbij. Er is een volgorde van belangrijkheid in je doelen, welke is dat? En hoe kun je borgen dat je bijvoorbeeld de eerste twee waarmaakt? Mij helpt het om mijn doelen te delen met mensen om me heen. Simpel en waar. Zowel privé als werkgerelateerde doelen blijven levend als je er regelmatig over praat of spart.

Werkdoel 

Als jij dit jaar een stap wil zetten naar een directeur-bestuurder of executive rol, dan heb je een ontwikkelpad te gaan. Anders zat je er al 😉 Waarschijnlijk ben je leidinggevend, wellicht op mt-niveau en hopelijk word je gesteund door je leidinggevende(n). Hoe je organisatie dit ook inricht, ik adviseer je om je te laten coachen zoals een topsporter. 

Topprestaties zet je neer met een topcoach

Een functie in de top van een organisatie is namelijk vergelijkbaar met topsport niveau. Er worden uitmuntende prestaties van je verwacht en verzaken is geen optie want dan gaat er iets stuk. Of dat nu de winst, een afdeling, klantrelaties, een werk/productieproces, jouw draagvlak, je imago, het werkklimaat of materiële schade is, het knaagt sowieso aan jouw zelfbeeld. 

Een coach is iemand die met je meeloopt, die je steunt, perspectieven biedt en je zelfkennis verrijkt. Onmisbaar bij het neerzetten van topprestaties in sport maar ook in het bedrijfsleven, bij NGO’s of in de politieke arena. Jij verdient die steun die we zo normaal vinden voor topsporters. Want het is abnormaal om te denken dat je het alleen kan. Presenteren op topniveau in je eentje is een illusie, vraag het maar eens na.

Jouw winst

Je voelt je gesteund, gestimuleerd, geïnspireerd, gehoord en gezien door je coach en dat maakt dat jij jouw topprestatie neer kunt zetten. Dat je dat kunt realiseren wat ze van je verwachten. Die stippen op de horizon? Die zijn voor jou!

Zin in een vliegende start dit jaar? Bel me en check of ik jouw vliegmotor ben: 06 48 20 91 22.

E-boeken

Kerstcadeau: mijn e-boeken gratis

Voor jou!

Speciaal in deze tijd van het jaar is het leuk om cadeautjes te geven. Dat is altijd leuk! Dus kun je in mijn webshop twee boeken gratis ophalen.

Verbinding als geluksbrenger, leiderschapsstijl en groeimodel

Tegenwoordig is verbinding een prachtig containerbegrip waardoor het bijna nietszeggend is geworden. Dat is superjammer! Verbinding is de fundering van je sociale wezen en begint bij een goede verbinding met jezelf. Maar wat is het nou precies?

Na het lezen van dit boek weet je hoe verbinding werkt en hoe je het voor jou kan laten werken. Ik leg uit hoe het jou en je omgeving beïnvloedt en hoe jij er ownership over kan nemen. Je leest hoe je verbinding met jezelf legt en wat dat je gaat brengen. Na verbinding met jezelf volgt verbinding met anderen, zowel in je privéleven als op je werk. Ik vertel jou wat het je oplevert om verbinding met anderen aan te gaan, en hoe je dat doet.

Verbinding en energie als geluksbrenger en groeimodel

Dit e-boek is spiritueler en tegelijkertijd wetenschappelijker dan het eerste e-boek. Ik leg je uit hoe energie en verbinding zich tot elkaar verhouden. Alles bestaat uit energie. Bedenk eens wat dat betekent. Dat biedt oneindig veel mogelijkheden en oneindig veel ruimte.

Na het lezen van dit boek, weet jij hoe je die ruimte kunt gebruiken. Hoe je via energie en verbinding je leven naar een hoger niveau tilt.

Ik ben er

Het weten is één ding die kennis in de praktijk brengen een tweede. De meesten van ons vinden die vertaling ingewikkeld en dat is logisch. Een nieuwe vaardigheid is altijd een combinatie van lezen, weten, aanvoelen en oefenen. Ik help je daar graag bij!

Wat ik kan en doe, kun jij ook. Je verbinden, jezelf goed kennen, de energie die erbij hoort voelen en het sturen ervan zodat het positief voor je werkt: jij kunt dit ook.

Wil je meer weten over mijn begeleiding bij verbinding met jezelf en/of anderen? Of ben je benieuwd naar energiewerk? Mail me bonnie@forster.nl en ik vertel je er vrijblijvend meer over. 

Work/life balance

Hoe zorg je voor evenwicht tussen werk en privé?

Hoe zorg je voor evenwicht tussen werk en privé?

Het begint met definities, wat is werk en wat is privé? Jij doet waarschijnlijk -net als ik- soms een privé dingetje tijdens je werk en omgekeerd. Zeker de nieuwste generatie werknemers vindt het de normaalste zaak van de wereld dat werk en privé door elkaar lopen. Is er überhaupt wel een duidelijke grens voor hen? Ik denk het niet en zie dat het prima kan werken. Ik denk ook dat het een generationele mindset is.

Werk blijft op je werk

In loondienst  en werkend op locatie is het duidelijk. Je werkt op bepaalde tijden en je bent niet thuis. Dat gold meer voor de generatie van mijn ouders (nu in de zeventig) dan voor mij. Toch nam mijn vader als adjunct-directeur van een LTS regelmatig werk mee naar huis. Mijn moeder niet, zij werkte in een herenmodezaak dus haar werk bleef waar het was, in de winkel.

De pré mobiele telefoon historie

Toen ik ging werken, waren er nog geen mobiele telefoons dus dat scheelde. Ik was niet altijd bereikbaar. En toen ze net opkwamen verzette ik me er ook tegen. Waarom wil je altijd bereikbaar zijn, waarom,  waar om? Ik kon het niet bedenken (nog steeds niet trouwens). Maar het was wel fijn en vooral praktisch om meer bereikbaar te zijn. Niet alleen privé maar ook voor je werkgever. En daar begint de glijdende schaal.

Kun jij de piepjes weerstaan?

Voor werkgevers werd het normaal om een telefoon aan te bieden of op z’n minst een abonnement, zodat je bereikbaar bent waar je ook bent. Als die nieuwe gadget rinkelde was het te interessant, je wilt toch weten wie jou belt. Dus neem je op. En je went belachelijk snel aan het gemak van die bereikbaarheid. Zeker in mijn werk waar ik enige verantwoordelijke was en niemand mij waarnam bij afwezigheid. Zo bleef niets liggen tot de volgende dag of had ik de ochtend erop een vliegende start. 

Nu

Inmiddels regelt iedereen privé dingen op het werk en is het normaler om in je privétijd wat werk af te handelen of in gang te zetten. Thuiswerken is door een pandemie voor velen van ons inmiddels normaal. Als het niet een hele week is, dan een gedeelte. Sinds mijn ondernemerschap zo’n vier jaar geleden werk ik vanuit huis. De opbouwfase was heftig want er is altijd iets te doen ofwel werken aan werk of het werk zelf. Daardoor liet ik werk en privé door elkaar lopen, waardoor ik in mijn hoofd bijna continu met werk bezig was.

De balans – 1

De balans zit in je hoofd. Althans daar begint het want is noodzaak om te vertrouwen op het feit dat vrije tijd nemen, je business verrijkt. Je hebt fysiek en vooral mentaal vrije tijd nodig om te herstellen, fit te blijven, gemotiveerd, geïnspireerd te worden, om werken leuk te blijven vinden. 

Dat is best moeilijk als ondernemer en ook in loondienst kan dat een uitdaging zijn. Iets dat helpt is jezelf blijven prikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Voor mij is dat een activiteit die ergens tussen werk en vrij in hangt.

Break

Een opleiding volgen voor je werk is onderdeel van je werk, maar voelt meestal anders dan je werk zelf. Je bent in een andere omgeving met andere mensen, je doet andere dingen, denkt over andere dingen na dan je op een normale werkdag doet. Het is een uitstapje (al dan niet letterlijk) en hoe dan ook een mentale break van je werk. Ook als het online is.

Ontdekkingsreiziger 

Ik ben nature geïnteresseerd in nieuwe dingen of dat nu theorieën of werkmethoden zijn, maakt niet uit. Alles wat nieuw is vind ik per definitie leuk tot het tegendeel zich bewijst. Dus volg ik regelmatig opleidingen en die zijn heel divers al is er een gemene deler. Ze hebben allemaal een verbinding met mijn werk als leiderschapscoach en strategisch sparringpartner. Liefst leer ik op locatie en in fysieke aanwezigheid van andere mensen. De afgelopen periode was het meestal online en dat vind ik een vette uitdaging.

Focus

Het online volgen van een symposium zoals dat van NOBCO vergt van mij een enorme focus, die ik blijkbaar niet heb. Ik ben niet zozeer een goede multi tasker maar wel een briljante multi thinker. En dat betekent dat ik op zo’n dag de plenaire verhalen slecht deels meekrijg, omdat ik er voor kies mijn ideeën uit te werken. Die komen deels voort uit het symposium, dat wel, maar deels waren ze er al. Klaar om in te duiken en dat kan best tijdens zo’n symposium, toch?

Onbewuste triggers

Voor mij werkt dat goed. Ik merk namelijk dat mijn aandacht regelmatig getriggerd wordt door een woord of een zin van de verteller. Ik verleg mijn focus naar dat scherm en laat het andere scherm voor wat het is. Ik schakel en pik de voor mij bestemde informatie alsnog op. De sessie afrondingen die ik wel altijd volg, brengen geen nieuwe dingen dus het werkt!

De balans – 2

Wil je echt eventjes vrij zijn tijdens een werkdag, kies dan een activiteit die je focus verlegt. Een andere aanrader is uit je werkomgeving stappen. En dat kan op verschillende manieren. Eentje is de welbekende lunchwandeling alleen of met collega’s. En als je samen gaat, praat dan over andere dan werk-gerelateerde dingen. Dan kom je gegarandeerd mentaal frisser terug. Of maak even een praatje een kantoor of gebouw verderop, eentje over sport, films, eten, whatever als het maar niet over werk gaat.

De balans – 3

Daar komt ie: je wilt in je vrije tijd helemaal los zijn van werkgedachten. Hoe doe je dat? Praktisch. 

Berg je werkspullen op en wel letterlijk uit zicht in een kast. Dit werkt heerlijk, zowel op kantoor voor je vertrekt als thuis. Als je thuis werkt en je hebt een aparte werkruimte, zorg ook dat je het daar netjes opgeruimd achterlaat. Het klinkt wellicht vreemd, maar door op te ruimen, ruim je mentaal ook op en sluit je af.

Plan. Plan je vrije tijd in. Het helpt als mijn agenda zegt: Netflixen. Of wandelen met Ares. Of dit en dit boek lezen. Ook dit klinkt misschien raar, maar probeer het. En houd je er aan ook als het ongemakkelijk voelt, doe het. Ik beloof je dat het werkt.

Gun jezelf vrij

Als het je lukt, zet de meldingen van werkgerelateerde mensen en groepen uit. Dit is een moeilijke voor de meesten van ons door de Fear Of Missing Out die onze continue bereikbaarheid in de hand werkt. Laat los. Relativeer je FOMO want serieus, wat mis je nou echt? Tijd met jezelf, kwalitijd met jouw mensen! En dat is de meest kostbare tijd van alle tijd die je hebt. Dat reflecteert in de tekst op je urn en niets anders.

Kies JOMO

Dus ga voor de Joy Of Missing Out. Geniet van het feit dat je niet weet hoe het op of met je werk gaat. Gun jezelf ruimte om dingen te doen die je leuk vind, die wellicht nutteloos lijken, die misschien niets bijdragen voor een ander. Maar wel voor jou omdat je er blij van wordt. Om met een cliché (en dus waarheid) af te sluiten: jij bent het belangrijkste in jouw leven. Dus zorg goed voor jezelf.

Ondersteuning nodig bij het ontdekken van je balans? Dat kan, neem contact met me op dan bespreken we vrijblijvend of en hoe ik jou kan ondersteunen