Hoe zorg je voor evenwicht tussen werk en privé?

Het begint met definities, wat is werk en wat is privé? Jij doet waarschijnlijk -net als ik- soms een privé dingetje tijdens je werk en omgekeerd. Zeker de nieuwste generatie werknemers vindt het de normaalste zaak van de wereld dat werk en privé door elkaar lopen. Is er überhaupt wel een duidelijke grens voor hen? Ik denk het niet en zie dat het prima kan werken. Ik denk ook dat het een generationele mindset is.

Werk blijft op je werk

In loondienst  en werkend op locatie is het duidelijk. Je werkt op bepaalde tijden en je bent niet thuis. Dat gold meer voor de generatie van mijn ouders (nu in de zeventig) dan voor mij. Toch nam mijn vader als adjunct-directeur van een LTS regelmatig werk mee naar huis. Mijn moeder niet, zij werkte in een herenmodezaak dus haar werk bleef waar het was, in de winkel.

De pré mobiele telefoon historie

Toen ik ging werken, waren er nog geen mobiele telefoons dus dat scheelde. Ik was niet altijd bereikbaar. En toen ze net opkwamen verzette ik me er ook tegen. Waarom wil je altijd bereikbaar zijn, waarom,  waar om? Ik kon het niet bedenken (nog steeds niet trouwens). Maar het was wel fijn en vooral praktisch om meer bereikbaar te zijn. Niet alleen privé maar ook voor je werkgever. En daar begint de glijdende schaal.

Kun jij de piepjes weerstaan?

Voor werkgevers werd het normaal om een telefoon aan te bieden of op z’n minst een abonnement, zodat je bereikbaar bent waar je ook bent. Als die nieuwe gadget rinkelde was het te interessant, je wilt toch weten wie jou belt. Dus neem je op. En je went belachelijk snel aan het gemak van die bereikbaarheid. Zeker in mijn werk waar ik enige verantwoordelijke was en niemand mij waarnam bij afwezigheid. Zo bleef niets liggen tot de volgende dag of had ik de ochtend erop een vliegende start. 

Nu

Inmiddels regelt iedereen privé dingen op het werk en is het normaler om in je privétijd wat werk af te handelen of in gang te zetten. Thuiswerken is door een pandemie voor velen van ons inmiddels normaal. Als het niet een hele week is, dan een gedeelte. Sinds mijn ondernemerschap zo’n vier jaar geleden werk ik vanuit huis. De opbouwfase was heftig want er is altijd iets te doen ofwel werken aan werk of het werk zelf. Daardoor liet ik werk en privé door elkaar lopen, waardoor ik in mijn hoofd bijna continu met werk bezig was.

De balans – 1

De balans zit in je hoofd. Althans daar begint het want is noodzaak om te vertrouwen op het feit dat vrije tijd nemen, je business verrijkt. Je hebt fysiek en vooral mentaal vrije tijd nodig om te herstellen, fit te blijven, gemotiveerd, geïnspireerd te worden, om werken leuk te blijven vinden. 

Dat is best moeilijk als ondernemer en ook in loondienst kan dat een uitdaging zijn. Iets dat helpt is jezelf blijven prikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van een opleiding. Voor mij is dat een activiteit die ergens tussen werk en vrij in hangt.

Break

Een opleiding volgen voor je werk is onderdeel van je werk, maar voelt meestal anders dan je werk zelf. Je bent in een andere omgeving met andere mensen, je doet andere dingen, denkt over andere dingen na dan je op een normale werkdag doet. Het is een uitstapje (al dan niet letterlijk) en hoe dan ook een mentale break van je werk. Ook als het online is.

Ontdekkingsreiziger 

Ik ben nature geïnteresseerd in nieuwe dingen of dat nu theorieën of werkmethoden zijn, maakt niet uit. Alles wat nieuw is vind ik per definitie leuk tot het tegendeel zich bewijst. Dus volg ik regelmatig opleidingen en die zijn heel divers al is er een gemene deler. Ze hebben allemaal een verbinding met mijn werk als leiderschapscoach en strategisch sparringpartner. Liefst leer ik op locatie en in fysieke aanwezigheid van andere mensen. De afgelopen periode was het meestal online en dat vind ik een vette uitdaging.

Focus

Het online volgen van een symposium zoals dat van NOBCO vergt van mij een enorme focus, die ik blijkbaar niet heb. Ik ben niet zozeer een goede multi tasker maar wel een briljante multi thinker. En dat betekent dat ik op zo’n dag de plenaire verhalen slecht deels meekrijg, omdat ik er voor kies mijn ideeën uit te werken. Die komen deels voort uit het symposium, dat wel, maar deels waren ze er al. Klaar om in te duiken en dat kan best tijdens zo’n symposium, toch?

Onbewuste triggers

Voor mij werkt dat goed. Ik merk namelijk dat mijn aandacht regelmatig getriggerd wordt door een woord of een zin van de verteller. Ik verleg mijn focus naar dat scherm en laat het andere scherm voor wat het is. Ik schakel en pik de voor mij bestemde informatie alsnog op. De sessie afrondingen die ik wel altijd volg, brengen geen nieuwe dingen dus het werkt!

De balans – 2

Wil je echt eventjes vrij zijn tijdens een werkdag, kies dan een activiteit die je focus verlegt. Een andere aanrader is uit je werkomgeving stappen. En dat kan op verschillende manieren. Eentje is de welbekende lunchwandeling alleen of met collega’s. En als je samen gaat, praat dan over andere dan werk-gerelateerde dingen. Dan kom je gegarandeerd mentaal frisser terug. Of maak even een praatje een kantoor of gebouw verderop, eentje over sport, films, eten, whatever als het maar niet over werk gaat.

De balans – 3

Daar komt ie: je wilt in je vrije tijd helemaal los zijn van werkgedachten. Hoe doe je dat? Praktisch. 

Berg je werkspullen op en wel letterlijk uit zicht in een kast. Dit werkt heerlijk, zowel op kantoor voor je vertrekt als thuis. Als je thuis werkt en je hebt een aparte werkruimte, zorg ook dat je het daar netjes opgeruimd achterlaat. Het klinkt wellicht vreemd, maar door op te ruimen, ruim je mentaal ook op en sluit je af.

Plan. Plan je vrije tijd in. Het helpt als mijn agenda zegt: Netflixen. Of wandelen met Ares. Of dit en dit boek lezen. Ook dit klinkt misschien raar, maar probeer het. En houd je er aan ook als het ongemakkelijk voelt, doe het. Ik beloof je dat het werkt.

Gun jezelf vrij

Als het je lukt, zet de meldingen van werkgerelateerde mensen en groepen uit. Dit is een moeilijke voor de meesten van ons door de Fear Of Missing Out die onze continue bereikbaarheid in de hand werkt. Laat los. Relativeer je FOMO want serieus, wat mis je nou echt? Tijd met jezelf, kwalitijd met jouw mensen! En dat is de meest kostbare tijd van alle tijd die je hebt. Dat reflecteert in de tekst op je urn en niets anders.

Kies JOMO

Dus ga voor de Joy Of Missing Out. Geniet van het feit dat je niet weet hoe het op of met je werk gaat. Gun jezelf ruimte om dingen te doen die je leuk vind, die wellicht nutteloos lijken, die misschien niets bijdragen voor een ander. Maar wel voor jou omdat je er blij van wordt. Om met een cliché (en dus waarheid) af te sluiten: jij bent het belangrijkste in jouw leven. Dus zorg goed voor jezelf.

Ondersteuning nodig bij het ontdekken van je balans? Dat kan, neem contact met me op dan bespreken we vrijblijvend of en hoe ik jou kan ondersteunen