Verbinding, hoe werkt dat?

Het is een prachtig woord ‘verbinding’. Iedereen gebruikt het veelvuldig en daardoor lijkt het zijn kracht te verliezen. Want wat betekent het eigenlijk?

Vorig jaar publiceerde ik mijn e-boek over verbinding. Verbinding als geluksbrenger, leiderschapsstijl en groeimodel, heet het. De reden om dat te schrijven was omdat verbinding een lege term dreigt te worden. Wellicht is het dat al. En dat is zonde!

Verbinding is een essentieel iets, zeker in mijn professie als coach en sparringpartner. Als ik niet verbonden ben met mijn coachees en gesprekspartners is mijn werk zinloos. Als jij niet verbonden bent -op z’n minst met jezelf en liefst ook met anderen- is je leven zinloos. Zo. Dat is eruit.

Verbinding als basis voor authentiek leiderschap

Verbinding met jezelf vormt de basis voor verbinding met anderen. Daar kun je als leider in een organisatie het verschil mee maken. Authentiek leiderschap komt vanuit jouw talent om je te verbinden. In de eerste plaats met jezelf: zelfkennis en reflectie is key hier. En in de tweede plaats met je collega’s. En dan komen er andere dynamieken om de hoek kijken. 

Tijd voor een duidelijke definitie. Verbinding is een samenvoeging van losse elementen. Chemisch makkelijk voor te stellen als een verbinding tussen twee elementen. Voor mensen is verbinding vooral een gevoel al is het zeker zichtbaar. Het gevoel dat je samen bent en meer dan dat, dat je op dezelfde bladzijde zit. Dat je elkaar begrijpt. Privé is dat niet zo moeilijk, je voelt je (hoop ik) verbonden met je partner, met je kinderen en wellicht andere mensen in je familie. 

Je voelt je verbonden met je vrienden. Dat is logisch want die kies je immers zelf en meestal op basis van gemeenschappelijkheden. Je houdt van dezelfde sport, hetzelfde genre films, dezelfde schrijvers, concerten of andere bezigheden die je verbinden. 

Op je werk is het een iets ander verhaal. Je verbondenheid met een collega is ook gebaseerd op persoonlijke overeenkomsten en daarnaast op de mate waarin je het organisatiedoel onderschrijft. En dat is een belangrijke toevoeging. Als die mate van onderschrijving overeenkomt is het een sterke verbinder. De verbinding is nog sterker als je het organisatiedoel op dezelfde manier nastreeft. 

De fundering van verbinding

De fundering van verbinding ligt in een gezamenlijk waardenstelsel. Hoogstwaarschijnlijk leef je vanuit dezelfde waarden als de mensen met wie jij je verbonden voelt. Die set wordt al vroeg in je leven (0-4 jaar) gevormd en verandering ervan gedurende je leven is beperkt. Het is letterlijk de fundering waarop je jouw leven bouwt.

De meeste organisaties hebben een missie, visie en waardenset. Mits die laatste bottom up en top down tot stand kwam, leeft dat in je organisatie. Mijn ervaring is dat organisaties floreren als de waarden daadwerkelijk geleefd worden. Dat houdt in dat je als leider rolmodel bent en ze voorleeft. Dat je je collega’s ervoor waardeert als ze die waarden zichtbaar uitdragen in hun werk. En dat je medewerkers erop werft.

Die voorbeeldrol is misschien wel het meest verbindend van alles in het bedrijfsleven, en ook bij overheidsinstellingen en NGO’s. Authentieke leiders leven voor. Dat is inspirerend, maar boven alles stimulerend en motiveert enorm om hetzelfde gedrag te vertonen. Check mijn vorige b/vlog als je daar meer over wilt lezen.

Wil jij weten over hoe verbinding voor jou kan werken? Ik vertel je er graag meer over, neem contact met me op om een (online) afspraak te maken.