Hoe verbeter je teamdynamiek?

Dynamiek betekent beweging en in meer algemene zin, verandering. Dynamiek kan individueel zijn of op groepsniveau waarbij elk individu een bijdrage levert aan de groepsdynamiek. Tegelijkertijd ben je als groepslid onderdeel van die dynamiek.

Kortdurende en langdurende dynamiek

Elke groep mensen heeft een specifieke groepsdynamiek of ze nu nauw of minder nauw verbonden zijn. Dynamiek ontstaat omdat mensen richting hetzelfde doel bewegen. Bijvoorbeeld bij een demonstratie op het Malieveld voor verbetering van hun (individuele) positie.

Dat is een andere dynamiek dan de lange termijn dynamiek van een team in een organisatie. Of dat nu een commercieel bedrijf, NGO of overheidsinstelling is. Een team dat samenwerkt en in dezelfde ruimte zit, ontwikkelt namelijk naast die dynamiek ook bepaalde patronen. Net als dynamiek is een patroon ook een beweging en wel eentje die steeds dezelfde vorm heeft. 

Zo doen we het hier

Patronen ontstaan door de talenten en gewoonten van de teamleden en door (stilzwijgende) afspraken onderling. Althans, dat lijkt zo. Want een deel van de teampatronen komt voort uit het systeem waarin het team werkt, het organisatiesysteem. Hoe dat werkt, vertel ik in een ander v/blog. 

De teampatronen die door de leden zelf ontwikkelt zijn (dus niet door het systeem), zijn direct beïnvloedbaar. Zowel door de teamleden als door een leidinggevende. Om bewust aan een patroon te kunnen werken, moet je het kunnen waarnemen en benoemen. Dat is moeilijk als je onderdeel van het geheel bent.

Waar vind je de oplossing?

Als een team niet zo lekker draait, is er altijd een oorzaak. En altijd een oplossing. De begrippen Onder- en Bovenstroom spelen hierbij een rol. In de Onderstroom bevinden zich gedachten, gevoelens en emoties. De Bovenstroom laat de uiting daarvan zien, in acties en gedrag. Wil je de teamdynamiek veranderen dan kun je dat Bovenstrooms aanpakken. Dat levert hooguit een kortdurende verandering op. Voor een blijvende verandering moet je in de Onderstroom aan de slag.

De Onderstroom is moeilijker te pakken dan de Bovenstroom. Niet iedereen praat makkelijk over dat wat niet zichtbaar maar wel voelbaar is. Het is een uitdaging om de negatieve gedachten of gevoelens die spelen in de Onderstroom van een team te benoemen. Dan volgt het werken aan het veranderen ervan en het vinden van een nieuwe dynamiek. Dat is wat je gaat zien in de Bovenstroom.

Werken in de Onderstroom is ingewikkeld als je onderdeel bent van de organisatie waarin het team functioneert. Waarom? Omdat je een insider bent, omdat er een hiërarchische verhouding meespeelt, omdat jij in het systeem werkt en jouw bijdrage levert aan de instandhouding van het systeem. Een outsider’s perspectief is goud waard, mits je een goede outsider inzet.

Hoe vind je de juiste begeleiding?

Wat je nodig hebt is een coach die past bij de kwestie(s) die je met je team aan wilt pakken. Hoe vind je die, is de vraag. Grote organisaties zetten graag andere grote bedrijven in die coaching als onderdeel van hun dienstverlening aanbieden. Hier zitten voordelen aan: status van die partij, inwisselbaarheid van de coach en soms is het mooie windowdressing, een zoethoudertje voor het team. 

Er is een groot nadeel. Grote bedrijven bieden geen maatwerk. Ze gebruiken modellen en methoden die ze op jouw team projecteren. En daar gaat het mis! Daar waar methoden leidend zijn, lijden mensen. Je moet het omdraaien. De mens centraal zetten en als uitgangspunt gebruiken.

Wat is echt maatwerk?

Echt maatwerk betekent allereerst dat alle individuen in je team verbinding voelen met de coach die hen begeleidt. Het betekent voor mij als coach dat ik voor elk van hen dat uit mijn toolkit gebruik wat resoneert. Mijn ervaring leert me dat dat voor elk teamlid anders is (en dus niet te vangen is in 1 model, of methode). 

Wil je meer weten over mijn manier van coachen en mijn eclectische toolkit (die ik overigens de Be-method noem 😉)? Ik vertel je er graag meer over tijdens een vrijblijvend gesprek.