Ben je als leider beperkt houdbaar?

Ja. Dat ben je. Niet als mens, maar wel in je rol als directeur of mt-lid in een organisatie.

Goed in wat je doet

Je bent goed in wat je doet. Je bent authentiek en leidt jouw organisatie of afdeling niet alleen vanuit je hoofd, maar ook met je hart en vanuit je buikgevoel. Je coacht je mensen en leidt situationeel waardoor je meebeweegt met de actualiteit waar jouw organisatie/afdeling in zit. Je bent toekomstgericht en neemt de juiste stappen om het organisatiedoel te realiseren. Zelfs als je de beste leider op de leukste plek bent, ben je beperkt houdbaar in die rol.

Nieuw uitzicht

Op het moment dat je je rol als CEO, directeur-bestuurder, directeur of bestuurder oppakt, stap je er fris in. Zelfs als je al jaren bij de organisatie werkt, geeft een nieuwe positie ander uitzicht. Je krijgt andere verantwoordelijkheden en daarmee een andere kijk op met name de omgeving waarin je organisatie functioneert. Je gaat die omgeving anders waarnemen en waarschijnlijk anders waarderen, dan in je vorige rol.

Ander inzicht?

Veranderen jouw inzichten over de organisatie als je van rol verandert? Dat is een serieuze vraag. Net als een eerste indruk, blijft jouw zicht op de organisatie vaak hetzelfde (check deze v/blog, voor meer inzicht 😜). En daar zit de crux. Jij verandert -misschien wel meer dan één keer- van positie binnen dezelfde organisatie, maar jouw indruk van de organisatie kan goed hetzelfde blijven. Ondanks dat je organisatie groeit of verandert.

Beperkt zicht 

Wanneer je een directie- of bestuursfunctie lang bekleedt raak je gaandeweg bedrijfsblind. Ik noem het verder organisatieblind omdat dit ook voor NGO’s en overheidsinstellingen geldt. Je merkt het altijd te laat, namelijk pas als je erop gewezen wordt. Bijvoorbeeld door een voorval waarbij je een beslissing neemt gebaseerd op jouw oude inzichten. Die beslissing blijkt niet te passen. Soms is dat snel duidelijk en soms duurt dat een tijdje. Het geeft hoe dan ook aan, dat je zicht beperkt is. De grens ligt rond de 5 jaar. En dan?

Moed en helderheid

Het vergt moed om een niet passende beslissing bij te sturen en nog meer moed om afscheid te nemen van je rol. Ben jij of ken jij  leiders met voldoende zelfkennis die hier naar durven handelen? Het merendeel, zeker van de oudere garde, beweegt niet (genoeg). Er zijn namelijk 101 reden om te blijven zitten waar je zit en slechts 2 om te bewegen: jouw werkvreugde en het organistiebelang. Als je dat laatste belang als eerste prioriteit voor ogen houdt, gun je je organisatie een nieuwe mens op jouw functie.

2 opties

Zodra jij merkt dat organisatieblindheid inzet, zijn er twee opties. Je blijft en verandert van rol of je verlaat de organisatie. Laten we beiden eens nader bekijken.

1 verander

Je verandert van rol en/of organisatie. In het eerste geval krijg je nieuw uitzicht en is het wijs je te laten coachen op het inzicht stuk. Een goede externe coach brengt andere invalshoeken en heeft een ander beeld van jouw organisatie. Dat levert automatisch een herijking van jouw inzichten op. En na een paar sessies ben jij weer fris op weg in je nieuwe rol. Optimaal uitgerust om het organisatiedoel te ondersteunen.

In het laatste geval wacht er nieuw werkgeluk buiten de deur van je vertrouwde plek en applaudisseer ik voor jouw lef. 

2 verleng je houdbaarheid

Je laat je coachen en blijft zitten. Als je hiervoor kiest, is een externe coach the only way to go om je organisatieblindheid te doen verdwijnen. Een outsider is niet gelieerd aan jouw organisatie en kijkt dus van buiten naar binnen. Dat biedt diverse(r) perspectief. Het maakt je leiderschap duurzamer en rekt jouw houdbaarheid ongeveer met eenzelfde termijn als je eerste. 

Je uiterste houdbaarheidsdatum

Zo’n 10 jaar in dezelfde rol bij dezelfde organisatie is de max. Ik heb geen enkele manager, directeur, bestuurder of mt-lid meegemaakt (of van gehoord) die tegen die tijd nog vol energie, met elan en frisse blik leidt. Het is een logisch gevolg van je menszijn en betekent niet dat er iets mis is met je leiderschapskwaliteiten. Dus zorg dat je op tijd actie neemt in het belang van je organisatie en in je eigen belang. Want wat is nou leuker dan een nieuwe klus aanpakken? 

De uiterste houdbaarheid van je coach

Ook een coach is beperkt houdbaar en die houdbaarheid is afhankelijk van de frequentie van jullie sessies. Zie je je coach maandelijks dan adviseer ik een samenwerking van 2 tot 3 jaar. Ook een coach ontwikkelt namelijk beperkt zicht op jou en je organisatie naarmate jullie relatie vordert. Net zoals elk mens dat overkomt, bij elke relatie. Ook nu zijn er opties om uit te kiezen die de houdbaarheid verlengen.

1

Je verandert van coach. Dat brengt andere inzichten en andere uitzichten met zich mee. Of je gaat een tijdje solo, dat verfrist altijd. Denk maar terug aan de wandeling die je alleen maakte, een solo uitje of vakantie die je alleen ondernam. Energiegevend als je leuk met jezelf bent. Je voelt vanzelf de behoefte aan een sparring partner opkomen als je toe bent aan een nieuwe coach.

2

Wanneer jij van rol verandert, kan jouw coach ook nog een tijdje langer mee. Als professional kijkt zij niet alleen naar jou, maar ook naar jouw bijdrage aan je organisatiedoel en de vreugde die je uit je werk haalt. Werk moet een energiebrenger zijn en geen energielek. Daar ondersteunt je coach jou bij. 

3 

Als je je coach niet wilt missen, is een alternatief om een andere coach in te zetten op specifieke organisatie thema’s die spelen. Maar blijf er scherp op met z’n tweeën: coaching dient een doel. Houdt dat doel voor ogen en je weet wanneer jullie coachingrelatie naar haar natuurlijke einde loopt.

Ben je inmiddels benieuwd wat ik voor jou en jouw leiderschap kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.